Унгария отказа и на Великобритания: Не иска войници на НАТО на своя територия

Според британския военен министър руско-украинската криза може да засегне много тежко ЦИЕ

31.01.2022 | 21:58 Редактор: Здравко Черкезов
Унгария отказа и на Великобритания: Не иска войници на НАТО на своя територия

Великобритания предложи на Унгария разполагането на допълнителни военни части в рамките на НАТО като средство за възпиране на Русия от нахлуване в съседната на Унгария Украйна. Но правителството в Будапеща смята, че в случай на криза, може да се справи без допълнителна подкрепа. Очаква се тази вечер Лондон да обяви допълнителни санкции срещу Русия.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс, който е на посещение в Будапеща, предупреди, че руско-украинската криза може да засегне много тежко Централна и Източна Европа.

Страните в Централна и Източна Европа са непосредствено заплашени от последствията от евентуалната руска агресия срещу Украйна. А тези последствия може да са по-високи енергийни цени и други икономически трудности, както и засилен мигрантски поток, предупреди Уолъс в Будапеща.

Но унгарският военен министър Тибор Бенкьо отклони предложението:

"След 2017 г. Унгария претърпя такова развитие, че е в състояние да изпълни тази задача със собствени сили. Имаме способности, които са на разположение на НАТО, така че няма нужда от разполагане на войски на НАТО в Унгария", заяви той, цитиран от БНР.

По-рано британския външна министър Лиз Тръс обяви, че подготвя нови строги финансови санкции срещу Русия. По думите ѝ основните потърпевши ще бъдат руските олигарси, свързани с президента Владимир Путин, които имат инвестиции в Обединеното кралство.

По-късно днес тя ще представи плановете на правителството в парламента, а премиерът Борис Джонсън ще разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, преди утре, придружаван от външния министър Тръс, да посети Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК